Základní škola a mateřská škola Svět, Chomutov s.r.o.

Vzdělávací a kulturní centrum Svět Chomutov, z.s.

České školy očima cizince

Milí rodiče,

jelikož se blíží školní zápisy a Vy všichni se rozhodujete, do které školy své děti zapsat a zvažujete všechna pro a proti, přinášíme Vám jedno video, které nabízí další úhel pohledu na české školství a systém vyučování ve školách.
Jedná se o osobní zkušenost paní Nancy Engelen, která pochází z Nizozemska, kde vyrůstala, a později se odstěhovala, nejprve do Francie a nakonec do České republiky, kde pro své malé děti hledala nejprve mateřskou a potom i základní školu. Důvod, proč jsme pro Vás zvolili toto video je, že zde můžete porovnat osobní zkušenosti paní, který prošla jiným vzdělávacím systémem než její děti a tak porovnává základní rozdíly obou systému vyučování.

 

Celková délka videa je 15:35 minut. V první polovině videa paní Engeln vypráví o tom, jak pro své děti zajišťovala mateřskou školu a následně základní školu. Dále, v čase od 7:50 začíná shrnutí základních rozdílů mezi českým systémem vyučování a nizozemským.

Nyní Vás možná napadá otázka, jak to funguje v naší škole

- V základní a mateřské škole Svět se nemusíte obávat toho, že by děti u nás do školy chodily nerady, nestaly se součástí kolektivu, nebo se jazyková bariéra stala překážkou.
- Také se nemusíte bát systému hodnocení, u nás děti nejsou stresovány špatnými známkami. Naopak, zaměřujeme se především na slovní hodnocení.
- Garantujeme individuální přístup ke každému dítěti. Budeme rozvíjet jeho osobnost a povzbuzovat jeho zvídavost.
- Pomáháme objevovat a rozvíjet talenty Vašich dětí.
- Máme speciální výukové programy a řadu projektů, do kterých se děti mohou zapojit.
- Při výuce se zaměřujeme na to, aby se děti učily vzájemné komunikaci a spolupráci, vedeme projektové vyučování.
- Nevnucujeme dětem předem dané postupy, které MUSÍ používat, protože jsou SPRÁVNÉ, dáváme jim také prostor pro rozvíjení vlastní fantazie a tvůrčí hledání řešení.
- Nezadáváme dětem příliš velké množství složitých domácích úkolů, aby děti i rodiče spolu mohli trávit svůj volný čas.

Důležité pro nás je, aby se děti do školy každý den těšily, učení je bavilo.
Dále si klademe za cíl, aby se Vaše děti u nás cítily bezpečně, vzájemně se mezi sebou respektovaly a dobře spolu vycházely.
Zavedli jsme nejen programy zaměřené na samotné vzdělávání, ale i na posilování sociálních a emociálních vazeb (například program MISP). 

Chcete se dozvědět více? Neváhejte a napište nám, nebo zavolejte na tel. 725 672 140. Domluvte se na osobní schůzce. Rádi Vám ukážeme naši školu a zodpovíme Vaše dotazy.