Základní škola a mateřská škola Svět, Chomutov s.r.o.

Vzdělávací a kulturní centrum Svět Chomutov, z.s.

Rozvoj malých dětí

o násOstrov objevů - nové kurzy od 14. března 2018

 

Proč je aktivní stimulace dětí velmi důležitá již od raného věku dítěte?

Více se dozvíte v následujícím článku od MUDr. Ludvíkové.

Základní stavební jednotkou lidského mozku je neuron. Při narození mozek novorozeného dítěte obsahuje na 100 miliard neuronů. Tento počet je dán genetickou informací a dál se nemění. Abyste si dovedli toto číslo lépe představit, můžeme ho přirovnat zhruba k počtu hvězd v Mléčné dráze.

Přenos informací a vzájemná komunikace dvou neuronů se odehrává v oblasti nazývané synaptická štěrbina. Tomuto spojení dvou neuronů říkáme synapse. Synapse vznikají vzájemným propojováním jednotlivých nervových buněk. Formování a posilování těchto spojení (synapsí) hraje klíčovou roli ve vývoji mozku. Každý jednotlivý neuron je schopen vytvořit až 15 000 synapsí.

Nejlepší období pro tvorbu synapsí během života jedince je období nazývané “windows of oportunity“. Je to kritické období dětského života, kdy je tvorba synapsí v závislosti na zevní stimulaci nejsnadnější a nejrychlejší. Toto období je definováno jako prvních 10 let života dítěte s největším potenciálem okolo prvních 3 let věku dítěte.

 

A jak tedy správně stimulovat mozek dítěte?

Synapse se tvoří na základě příjímání informací z okolního světa (na základě stimulací podněty z vnějšího prostředí). Čím více podnětů nás stimuluje, tím více synapsí jsme schopni vytvářet. Nejprve si musíme uvědomit, že působení okolního prostředí vnímáme pomocí našich pěti základních smyslů (zrakem, čichem, sluchem, hmatem a chutí). Mozek dítěte můžeme velmi jednoduše stimulovat již od raných okamžiků života dítěte, a to tím, že u něj budeme podporovat vnímání okolního světa pomocí všech smyslů.

Proto, rodiče, nezapomeňte – nemůžeme příliš ovlivnit to, kolik neuronů si mozek při narození do života přinese (to je dáno genetickou informací), ale můžeme výrazně ovlivnit to, co se s ním bude dít po narození dítěte.

 

Doporučená literatura:

* New Brain Development Research – Julee J. Newberger
* What Have We Learned? – Shore R.
* Rethinking the Brain – Shore R.
* Fertile Minds – J. Madeleine Nash


Článek převzat z: http://www.ostrovobjevu.cz/clanek.html